tweak

 

Drivers voor Vista 64-bit

Laatste update: 18 October, 2009 10:31

<< Vervolg van deel 1, Waarom kiezen voor Vista 64-bit?

Voor velen onder ons is het werken met een 64-bits besturingssysteem relatief nieuw. In 2004 bracht Microsoft al een 64-bits versie uit van Windows XP Professional, echter voornamelijk door het gebrek aan goede 64-bits drivers is deze versie niet echt tot het grote publiek doorgedrongen.

Voor Vista ligt dit gelukkig anders, voor de meeste redelijk moderne hardware zijn 64-bits drivers "out-of-the-box" beschikbaar. Ook veel grote hardwarefabrikanten hebben gecertificeerde 64-bits drivers voor Vista. Deze moeten gecertificeerd zijn, omdat Vista geen ongecertificeerde drivers accepteert als bescherming van het kernel en systeemstabiliteit.

Op het geluidsvlak bieden VIA en Reaktek 64-bits AC'97 en HD-audio drivers aan en Creative heeft drivers voor de X-Fi en Audigy kaarten. Voor moederborden en PCI kaarten met een C-Media geluidschip geldt dat er drivers beschikbaar zijn op de site van de fabrikant van het moederbord of de PCI kaart.

Op het beeldvlak hebben de twee grote spelers AMD/ATI en Nvidia ook 64-bits drivers beschikbaar voor hun grafische chips. De nieuwe Catalyst driver van AMD/ATI ondersteunt grafische chips vanaf de Radeon 9500 en onboard graphics vanaf de Radeon Xpress 200 chipset. Nvidia biedt 64-bits drivers aan vanaf de GeForce en nForce 6 series.

Ook voor veel moderne randapparatuur als printers en scanners zijn 64-bits drivers beschikbaar.
Wat betreft scanners, voor de meeste 2- tot 3 jaar oude apparaten van Canon, Epson en HP zijn drivers beschikbaar, ditzelfde geldt ook voor de nieuwere printers van deze merken.

Voor de meeste andere moderne randapparaten zoals gamecontrollers en USB webcams zijn ook drivers beschikbaar. Ook Wacom biedt geschikte drivers voor zijn tekentabletten.

Als je een redelijk modern systeem en dito randapparatuur hebt, zul je in de praktijk weinig problemen ondervinden met het vinden van geschikte drivers voor Vista 64-bit.

Deel 3, Software en compatibiliteit in Vista 64-bit >>

Bron: C't Magazine, Juni 2008

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op Bitsforums.nl

pijl2 Terug naar de Tweaks en Optimalisatie-index