Downadup virus besmettingen enorm toegenomen

Artikel door MW, op Monday, 19 January, 2009 12:23
Laatste update: 18 October, 2009 10:31

Een al uit Oktober stammend virus heeft de laatste drie weken wereldwijd al zo'n 10 miljoen PC's besmet. Het gaat om een wormvirus, Downadup genaamd, dat gebruik maakt van een beveiligingslek in Windows en zich razendsnel weet te verspreiden. Het virus is nu ook in Nederland opgedoken en heeft al tientallen bedrijven getroffen, zo meldt het AD.

Toen de worm in Oktober voor het eerst opdook, bracht Microsoft meteen een beveiligingsupdate uit om het lek te dichten. Naar het nu lijkt hebben zeer veel mensen automatisch updaten van hun PC uitgeschakeld en verzuimd om deze kritieke update op hun PC te installeren.

Het virus lijkt uit te zijn op inloggegevens, blokkeert toegang tot anti-virus websites en schakelt Systeemherstel uit. Ook blijkt het zelf internetdomeinen te creeëren op besmette PC's waar het schadelijke software tijdelijk parkeert om zich zo verder te verspreiden. Dit kan zeer snel omdat veel bedrijfsnetwerken niet automatisch updaten. Ook verspreidt het zich gemakkelijk via USB sticks.

Thuisgebruikers wordt aangeraden om hun PC zo snel mogelijk bij te werken via de Automatische Update functie van Windows en de nieuwste updates op te halen van hun anti-virusprogramma om zo hun PC te beveiligen.

Zie ook: pijl Microsoft verspreidt urgente update

Recente artikelen

pijl Symantec komt met vervanger voor UAC
pijl SevenBits.nl officieel van start


Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op Bitsforums.nl

pijl2 Terug naar de Nieuws-index